کتیبه ای که با غرور و افتخار بر بالای ورودی پانتئون پاریس حک شده است، پایانی است بر تاریخچه پر فراز و نشیب این بنای باشکوه:
ملت قدردان (فرانسه)، مردان بزرگش را تکریم می کند.
پانتئون که با دستور لوئی پانزدهم ساخته شد، در طول تاریخ پر فراز و نشیب اش کارکردهای مختلفی داشته است: در ابتدا کلیسای باشکوهی بود برای بزرگداشت “سن ژِنِویِو”، قدیسه حامی شهر پاریس. ولی بلافاصله بعد از انقلاب، تبدیل شد به معبد ملت، محلی برای بزرگداشت اشخاص برجسته انقلاب.
در دوران امپراتوری ناپلئون آرامگاه مفاخر فرانسه بود و در دوران بازگشت بوربون ها به سلطنت، محلی برای عبادت. در دوران سلطنت مشروطه لوئی فیلیپ، معبد افتخار و در دوران امپراتوری ناپلئون سوم باسیلیکای ملت شد.
امروزه پانتئون، این بنای باشکوه، در کنار برج ایفل، موزه لوور، کلیسای نوتردام، کلیسای سکره کور، اپرا گارنیه، باغ لوکزامبورگ و دروازه پیروزی پاریس، جزو مهم ترین مکان های دیدنی شهر پاریس به شمار می آید.
تاریخچه ساخت پانتئون پاریس
بنای پانتئون به دستور لوئی پانزدهم و برای ادای نذرش ساخته شد. پادشاه فرانسه به شدت بیمار بود و پزشکان از درمان او قطع امید کرده بودند. در همین حال، به پیشنهاد یک کشیش، لوئی پانزدهم نذر می کند که اگر شفا پیدا کند، کلیسایی باشکوه برای سن ژنویو، قدیسه حامی شهر پاریس، بنا کند.
پادشاه به صورت معجزه آسایی شفا می یابد و برای ادای نذرش، دستور می دهد تا کلیسایی باشکوه در مکان فعلی پانتئون بسازند. مکانی که حتی قبل از ساخته شدن کلیسای جدید، برای مدت زمان طولانی، مکانی مقدس بوده است.
اینجا، از سال 507 میلادی، محل دفن سن ژنویو بود که در برابر حمله اقوام وحشی از شهر پاریس محافظت کرده بود.
طراحی و ساخت کلیسای باشکوه جدید، به معمار معروف فرانسوی، “ژاک ژرمن سوفلوت” واگذار و ساخت پانتئون در سال 1758 آغاز شد. در عین حال، بخاطر مشکلات مالی اواخر دوران پادشاهی لوئی پانزدهم، روند ساخت به کندی پیش رفت و کامل شدن بنا 31 سال به طول انجامید.
در زمان ساخته شدن کلیسای جدید در سال 1789، نه لوئی پانزدهم زنده بود و نه طراح و معمار آن یعنی سوفلوت. از طرفی، همزمانی ساخته شدن کلیسا با انقلاب فرانسه باعث تغییر کاربری آن نیز شد. به طوری که در سال 1791، مجلس قانون گذار فرانسه طی تصویب یک قانون، تصمیم گرفتند تا کلیسا به محل نگهداری بقایای بزرگان ملت و انقلاب فرانسه تبدیل شود.
از آن زمان نیز دو بار پانتئون تغییر کاربری داشته و دوباره به کلیسا تبدیل شده است. نهایتا، این تغییر کاربری ها با مرگ “ویکتور هوگو”، نویسنده معروف فرانسوی، در سال 1885 پایان یافت و آن زمان تا به حال، پانتئون پاریس آرامگاه باشکوه مشاهیر فرانسوی بوده است.
نمای بیرونی پانتئون پاریس
نمای اصلی بنا (ورودی اصلی) کاملا مشابه نمای اصلی معبد پانتئون رم است. در بالای ستون های بلند جلوی درب ورودی، سنتوری مثلث شکل با مجسمه های بسیار زیبا قرار دارد. در وسط سنتوری مجسمه ماریان (زنی که تمثیل کشور فرانسه است) قرار گرفته که در حال گذاشتن تاج افتخار بر سر قهرمانان ملی کشورش است.
همچنین در قسمت پایین سنتوری بر روی یک کتیبه بزرگ نوشته شده است:
“Aux Grands Hommes La Partie Reconnaissante”
یعنی:
ملت قدردان (فرانسه)، مردان بزرگش را تکریم می کند.
همچنین در سمت چپ سنتوری، مجسمه دو مرد نشسته وجود دارد که مجسمه های فیلسوف و نویسنده معروف فرانسوی یعنی “وُلتِر” و “روسو” هستند.
لازم بذکر است که این مجسمه ها از ابتدا در اینجا قرار نداشتند، بلکه در سال 1837 و به واسطه کارکرد جدید پانتئون به سنتوری اضافه شده اند.
دیگر ویژگی نمای اصلی پانتئون پاریس، ستون های کُرنِتی بلند جلوی درب اصلی است که دقیقا از روی نمای معبد پانتئون رم کپی برداری شده است.
گنبد بزرگ پانتئون که در وسط بنا واقع شده نیز با الهام از برخی از سازه های رنسانسی ساخته شده و روشی هوشمندانه برای تامین نور داخل ساختمان است. اگر دقت کنید، خواهید دید که این گنبد بسیار شبیه گنبد کلیسای سن پیتر رم که توسط میکل آنژ طراحی شده است می باشد.
داخل بنای پانتئون پاریس
اگرچه نمای بیرونی پانتئون پاریس شکوهمند است، بسیاری از افراد با خرید بلیت برای بازدید از داخل پانتئون به اینجا می آیند. داخل پانتئون نیز با همان ستون های بلند کرنتی پر شده است که در نمای بیرون وجود دارند. در عین حال، در داخل پانتئون سه ویژگی دیگر وجود دارد:
اول از همه باید به دیوارهای داخلی پانتئون اشاره کرد که پوشیده شده است از نقاشی های بسیار زیبا. نقاشی هایی که هر کدام قسمتی از تاریخ فرانسه را به تصویر کشیده اند. این نقاشی ها شامل وقایع گوناگونی از دوران طفولیت سن ژنویو تا داستان ژان دارک است.
سپس می توان به آونگ فوکو اشاره کرد که دقیقا در مرکز پانتئون نصب شده است. این آونگ که اختراع “لئون فوکو” دانشمند فرانسوی است و گردش وضعی زمین به دور خود را اثبات می کند، در سال 1851 در پانتئون نصب شد. البته بعدا از این مکان جمع آوری و مجددا در سال 1995 در زیر سقف پانتئون نصب شده است.
در چهار گوشه دور آونگ فوکو، چهار مجسمه مربوط به اوایل قرن بیستم قرار دارد که مربوط به صحنه هایی از انقلاب فرانسه است.
در نهایت می توان به مجسمه بزرگی که در انتهای صحن اصلی پانتئون قرار دارد اشاره کرد. در این مجسمه که نام آن “میثاق ملی” (National Convention) است، در وسط ماریان، تمثیل کشور فرانسه، و در دو طرف آن سربازان و اعضای پارلمان بعد از انقلاب قرار گرفته اند. زیر مجسمه ماریان این عبارت نوشته شده است:
“Vivre Libre ou Mourir”
یعنی:
یا آزاد زندگی کن و یا بمیر.
آرامگاه مشاهیر فرانسوی در سردابه پانتئون پاریس
در طبقه پایین، سرداب پانتئون قرار دارد که محل دفن مشاهیر فرانسوی است و حتما ارزش بازدید دارد. در اینجا مقبره 78 نفر (تا سال 2018) از مشاهیر و بزرگان فرانسوی از جمله: وُلتر، روسو، ویکتور هوگو، امیل زولا، ژان مولین، ماری کوری و لوئی بریل قرار دارد.
بازدید از گنبد پانتئون پاریس
اگر قصد بازدید از آرامگاه پانتئون پاریس را دارید، در زمان خرید بلیت، می توانید با پرداخت 3 یورو بیشتر (سال 2019) در ساعت مشخص شده از بالای گنبد پانتئون نیز بازدید کنید.
در این بازدید این فرصت را خواهید داشت تا از طبقه بالا نمای فوق العاده از از داخل پانتئون را ببینید و هم با رفتن به قسمت خارجی سقف، یک نمای 360 درجه از پاریس را به نظاره بنشینید.
اطلاعات بیشتر و لینک های مفید
برای کسب اطلاعات بیشتر و به روز در مورد پانتئون پاریس از وب سایت رسمی آن بازدید کنید.
همچنین می توانید از طریق لینک های زیر به صفحات مورد نیاز در مورد کلیسا دسترسی داشته باشید:
اطلاعات عالی و جامع بود الان داخل ساختمان پانتئون هستم