گشت و گذار در پله های اسپانیایی که همیشه شلوغ و پر رفت و آمد است، یکی از بایدهای سفر به رم است. در سمت غربی میدان اسپانیا، کالسکه رانان با اسب هایشان، منتظر توریست هایی هستند که می خواهند یک گشت نوستالژیک در شهر جاودانی رم داشته باشند.
میدان اسپانیا (به ایتالیایی: پیَتزا دی اسپانیا Piazza di Spagna) که شکلی غیر معمول و مثلثی دارد و در پایین پله های اسپانیایی قرار گرفته ، نام خود را از سفارت اسپانیا که از قرن هفدهم در اینجا وجود داشته است گرفته است.
امروزه پله های اسپانیایی در کنار کلوسئوم، کلیسای سن پیتر، میدان سن پیتر، میدان ناوونا، میدان کاپیتولین، میدان ونیز، قلعه سنت آنجلو، رومان فروم، طاق نصرت کنستانتین، فواره تروی و معبد پانتئون، جزو مهم ترین جاذبه های گردشگری شهر رم به شمار می آید.
تاریخچه ساخت پله های اسپانیایی
اولین ایده برای ساخت راه پله در مقابل کلیسای “ترینِتا دی مونتی” (Trinita dei Monti) در زمان پاپ گرگوری سیزدهم در اوایل قرن شانزدهم بوجود آمد. در عین حال داستان ساخت این پله ها به اواخر قرن هفدهم باز می گردد.
در این زمان، کلیسا در مالکیت فرانسوی ها قرار داشت. فرانسوی ها برای اتصال کلیسا به میدان پایین تپه، دستور دادند تا راه پله های عظیم، زیبا و برازنده ای ساخته شود، یعنی همین راه پله ای که امروزه مشاهده می کنیم.
هزینه ساخت این راه پله توسط سفیر فرانسه در ایتالیا پرداخت شد و به همین علت است که می توان نقش گل نیلوفر که قسمتی از نشان رسمی خاندان بوربون فرانسه است را روی پله ها مشاهده کرد.
در سال 1717 یک مسابقه طراحی برای این راه پله ها برگزار شد که نهایتا یک معمار نه چندان معروف به نام فرانچسکو دِ سانکتیس (Francesco de Sanctis) برنده آن شد. ساختن راه پله در سال 1723 شروع و دو سال بعد به اتمام رسید.
چرا پله های اسپانیایی؟!
در ابتدا، نام این پله ها را بر اساس کلیسا و میدان بالای پله ها، ترینتا دی مونتی گذاشته بودند. بعدها، نام راه پله ها تغییر کرد و به نام میدان پایین پله ها، یعنی میدان اسپانیا، نامگذاری شد: پله های اسپانیایی. علت نامگذاری میدان پایین پله ها نیز به خاطر وجود سفارت اسپانیا در نزدیکی آن بود.
میدان هنرمندان
این میدان محبوب ترین محل تجمعات مردم رم است و این امر اتفاقی نیست. به دلیل فضای زیبا و هنری اطرافش، این میدان همیشه مورد توجه نقاشان و شاعران بوده. مثلا آکادمی فرانسوی (که در آن تعدادی از با استعدادترین هنرمندان، نویسندگان و موسیقیدانان فرانسوی کار می کردند) در قرن هفدهم و در حومه همین میدان تاسیس شد.
وجود هنرمندان در این منطقه و امید به انتخاب شدن به عنوان مدل برای کار هنرمندان، باعث جذب خانم های زیبا به اینجا شد. همین امر نیز منجر به رفت و آمد بیشتر گردشگران و ثروتمندان رومی که به دنبال همسر یا معشوقه می گشتند، شد.
وجود ثروتمندان زیاد هم به خودی خود باعث شد تا تعداد زیادی گدا در این منطقه پیدا شود. خیلی زود این پله ها پر شدند از آدمهای مختلفی که هر یک با انگیزه های متفاوتی در این میدان حضور پیدا کرده بودند. از آن زمان به بعد، پله های اسپانیایی به یکی از مکان های اصلی ملاقات برای رمی ها تبدیل شده است.
چرا از پله های اسپانیایی بازدید کنیم؟
پله های اسپانیایی، معروف ترین راه پله شهر رم هستند. این محل نه تنها محبوب ترین محل اجتماعات شهر رم است، بلکه این راه پله ها یکی از بلندترین و عریض ترین راه پله های اروپا نیز به شمار می آیند. 135 پله پهن و زیبا میدان اسپانیا در پایین را به میدان و کلیسای با شکوه ترینتا دی مونتی در بالا وصل می کنند.
یک مکان عمومی
در طول زمان، پله های اسپانیایی چندین بار بازسازی شده اند. امروزه، در راستای تمیز نگه داشتن پله های اسپانیایی، خوردن و آشامیدن بر روی پله ها ممنوع است و در صورت مشاهده شدن در حال خوردن روی پله ها، جریمه خواهید شد. از زمان رنسانس تا کنون، این میدان یکی از مکان های محبوب گردشگران بوده است.
بناهای اطراف میدان اسپانیا
- کلیسای ترینتا دی مونتی
در بالای پله های اسپانیایی کلیسای ترینتا دی مونتی قرار دارد که دستور ساختش در سال 1502 توسط لویی دوازدهم صادر شد و در سال 1585 توسط پاپ سیکتوس پنجم تقدیس شد. این کلیسا بعد از اشغال رم توسط ناپلئون بازسازی شده است.
در داخل کلیسا نیز نقاشی بسیار معروف پایین آوردن مسیح از صلیب از هنرمند معروف هم دوره با اواخر عمر میکل آنژ، یعنی دانیلا دا والترا (Daniele da Volterra) وجود دارد. همچنین یک ابلیسک مصری از باغ سالوست (مورخ بزرگ رومی) در جلوی کلیسا نصب شده است.
- فواره بَرکَچا (Barcaccia)
در پایین پله ها و در میدان اسپانیا، یک فواره زیبا وجود دارد که در سال 1627 توسط پیترو برنینی، پدر جان لورنزو برنینی معروف، ساخته شده است. گفته می شود طراحی این فواره که به شکل یک کشتی در حال غرق شدن است، برگرفته از یک افسانه محلی است.
طبق افسانه ها، در جریان طغیان رودخانه تیبر در قرن شانزدهم، یک کشتی ماهیگیری بر اثر سیل به همین نقطه فعلی فواره آورده شده بود. همچنین، طراحی کشتی به شکل فعلی (در حال غرق شدن) به برنینی کمک کرد تا بتواند مشکل فنی ناشی از فشار کم آب را حل کند.
با نگاه کردن به داخل کشتی می توانید دو خورشید را در دو طرف آن ببینید. این خورشیدها نماد خاندان برنینی است و طراح از آن برای تزئین و همچنین باقی گذاشتن اثرش (نوعی امضا) استفاده کرده است. همچنین نشان رسمی پاپ اوربان هشتم که دستور ساخت فواره ها را داده بود در قسمت بیرونی کشتی و زیر دماغه اش قابل مشاهده است.
- ستون معصومیت مریم مقدس (Immaculate Conception)
در قسمت پایینی میدان اسپانیا یک ستون رومی قرار دارد که در بالا مجسمه مریم مقدس و در پایین آن مجسمه پیامبران اسحاق، حزقیال نبی، موسی و داوود قرار دارد. هر ساله در روز 8 دسامبر، پاپ برای بزرگداشت معصومیت مریم مقدس که در سال 1854 به عنوان یکی از عقاید رسمی کلیسای کاتولیک شناخته شد، از این ستون دیدن می کند.
- ویلای مدیچی
در فاصله چند قدمی میدان اسپانیا، ویلای زیبای مدیچی قرار دارد. این ویلا که محل استقرار آکادمی فرانسوی است و هر ساله بین ماه های می و سپتامبر نمایشگاه موقت هنرهای معاصر در آن برگزار می شود. ویلای مدیچی یکی از ساختمان های اواخر دوران رنسانس است.
این ویلا در سال 1544 توسط کاردینال ریچی ساخته شده است و بعدا به مالکیت مدیچی در آمد و بعد از آن دوک بزرگ توسکانی آن را خرید. نهایتا ناپلئون آن را به آکادمی فرانسوی که بنیادی برای هنرمندان فرانسوی بود اختصاص داد.
خیلی خوب و کامل نوشتید.ممنون